Po završetku roka prijava započinje postupak selekcije filmova za službeni natjecateljski program  7. međunarodnog festivala arheološkog filma. Među mnoštvom pristiglih filmova u sastav programa biraju se filmovi prema stručnim i umjetničkim kvalitetama.

Po prvi put i studentski žiri

Odabrani filmovi natječu se za jednu od tri nagrade stručnog festivalskog žirija i za nagradu publike. Ovogodišnji festival donosi još jednu novu festivalsku nagradu. Po prvi put će studentski žiri, sastavljen od studenata Filozofskog fakulteta u Zadru (Odjel za arheologiju), Filozofskog fakulteta u Splitu (Odsjeka za povijest umjetnosti) i Umjetničke akademije u Splitu (odsjeka za konzervaciju-restauraciju), imati priliku odabrati najbolji film po njihovom izboru.

Besplatan ulaz na sve projekcije

Kako bi domaća publika u što većem broju mogla nesmetano pratiti filmski program, i ove će godine svi strani filmovi biti titlani na hrvatski jezik, a ulaz na sve projekcije bit će besplatan.

Autori odabranih filmova bit će obaviješteni o rezultatu selekcije tijekom prve polovice srpnja te će biti pozvani da u što kraćem roku dostave materijale potrebne za prijevode i titlanje filmova, pripremu festivalskog kataloga i ostale promotivne svrhe festivala.

Redateljima i producentima odabranih filmova zahvaljujemo na ustupanju svojih filmova za prikazivanje pred festivalskom publikom, a ostalima želimo više sreće na nekom od mnogobrojnih festivala arheološkog filma.