O NAMA

O FESTIVALU

Međunarodni festival dokumentarnog filma arheologije, kulturne i povijesne baštine, zaštite spomenika i antropologije – MFAF prvi put je održan 2010. godine. Ovaj bienalni festival je pokrenut s ciljem predstavljanja kulturne baštine i arheoloških tema u okviru europske i svjetske baštine, te kod šire javnosti, razvijanja odnosa prema vlastitoj kulturnoj baštini.

Njime se promiču ne samo teme i lokaliteti izvan granica Hrvatske, već je poseban naglasak stavljen na UNESCOove lokalitete u Hrvatskoj. To je ujedno o odlična prilika za promicanje hrvatskog dokumentarnog (arheološkog) filma izvan nacionalnih granica, na putu prema europskim festivalima arheološkog filma. Postojanje ovakvog festivala i njegova izuzetno dobra posjećenost potvrđuju opravdanost filmskog bilježenja arheoloških istraživanja i proučavanja, te služi kao poticaj za ekranizaciju izuzetno zanimljivih otkrića.

POSEBNOSTI

Od svog osnutka 2010. godine, Međunarodni festival arheološkog filma obogatio je grad Split za još jedan filmski festival čime su se Split kao grad domaćin i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika kao organizator, pridružili gradovima koji već gotovo dva desetljeća priređuju slične festivale u zemljama Europe, a i šire. Jedinstven u Hrvatskoj po svojoj tematici, MFAF je poseban i po mjestu održavanja. Filmski festivalski program se odvija u središnjoj dvorani Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, u okruženju arheoloških artefakata uz visoku kvalitetu slike i zvuka.

Festivalski program se sastoji od filmskog natjecateljskog dijela i popratnog programa u kojem predstavljamo najnovije europske i domaće muzeje, te njihove projekte. Filmovi se natječu za jednu od tri nagrade međunarodnog žirija kao i za nagradu publike. Ulaz je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske prijevode.