Ovogodišnji vizualni identitet festivala predstavlja prepoznatljiv motiv pletera, uvelike prisutan na spomenicima ranosrednjovjekovnih crkava među kojima su mnogi izloženi u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, mjestu održavanja Međunarodnog festivala arheološkog filma.

Uz logo Silvane Jurage i fotografiju Zorana Alajbega, autor vizualnog identiteta festivala je Zoran Boban.

21 film u natjecateljskom dijelu

Tijekom tri dana, od 10. – 12. studenog 2022., Velika izložbena dvorana pretvara se u kino dvoranu u kojoj će u poslijepodnevnim i večernjim satima biti prikazan 21 film u natjecateljskom dijelu programa. Posjetitelji će imati rijetku priliku gledati odlične dokumentarne filmove u okruženju izvornih arheoloških spomenika. Bez obzira na trajanje, filmovi obiluju zanimljivim temama o arheoloških i znanstvenim otkrićima te prikazuju proučavanja, analize i rekonstrukcije nepoznatih ili manje poznatih spomenika.

Dvije prezentacije u projektu

Osim filmova, u programu su i dvije prezentacije. Povjesničar umjetnosti i kustos Cyrille Gouyette predstavit će projekt “Ulična umjetnost i muzeji – putovanje u oba smjera” o sve popularnijoj uličnoj umjetnosti i njenom utjecaju na građane, o muzejskim remek djelima u sasvim novoj interpretaciji pri čemu ulične fasade postaju dijelovi muzeja na otvorenom. Dr. Paraskevi Kalamara predstavit će Bizantski i kršćanski Muzej u Ateni i njegovu bogatu zbirku s preko 30 000 predmeta koji potječu iz doba antike i ranog Bizanta do danas, kao i povremene izložbe i aktivnosti koje muzej provodi s ciljem osnaživanja komunikacije sa širom publikom.

Filmovi se natječu za jednu od tri nagrade stručnog žirija, nagradu publike te, po prvi put, nagradu studentskog žirija.

Preuzmite katalog s programom Festivala ovdje.