Više od godine dana je prošlo otkada smo se posljedni put okupili na 7. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a 8. edicija Festivala već nam kuca na vrata! Ususret novim avanturama što nam 8. MFAF uskoro donosi, valjalo bi se prisjetiti kako je to bilo na prethodnom festivalu.

Čak 21 film u tri dana

Dvadeset i jedan film, prikazan tijekom trodnevne manifestacije, publici je donio tematski i kronološki raznovrsne, a ujedno i intrigantne teme. Otkrivali smo tajne stare tisućljećima, slagali puzle i mozaike, šetali plažama, rezervatima i uskim uličicama. Upoznali smo dame i prinčeve prapovijesti, ljude s dina, najpoznatije ličnosti Revolucije, Marata i Robespierrea te tisuću i jedno lice Palmire, među mnogima.

Kako je izgledala svakidašnjica prije četiri tisuće godina?

Glavnu nagradu Festivala odnijeli su Vanessa Tubiana-Brun i Cécile Michel s filmom Tako govori Tarām Kūbi, asirska prepiska koji prati prepisku Tarām Kūbi s bratom i mužem u Kanešu te osvjetljavaju priču o svakidašnjem životu prije četiri tisuće godina.

Drugu nagradu stručnog žirija zaslužio je film Dame i prinčevi pretpovijesti, autorica Pauline Coste i Camille Gouby-Monin, dok su treću nagradu osvojili Ljudi s dina, autora Davida Geoffroya. Nagrada publike pripala je filmu 1001 lice Palmire, autora Meyara Al-Roumija i Agnès Trintzius koji priča o legendarnom gradu i njegovom multikulturalnom identitetu.

Inspirativna predavanja i nagrada studentskog žirija

Novina posljednog izdanja Festivala bila je i nagrada studentskog žirija koji je svoju nagradu dodijelio autorima Marie Thiry i Stéphaneu Millièreu za film Tajna špilje Cosquer.

Osim vrsnih filmova, tijekom tri dana Festivala održana su i dva predavanja: povjesničara umjetnosti, kustosa iz Louvrea Cyrillea Gouyettea, autora utjecajnih knjiga o tome kako klasična umjetnost inspirira suvremenu urbanu umjetnost te direktorice Bizantskog i kršćanskog muzeja u Ateni, Paraskevi Kalamara. U popratnom programu održane su i dvije edukativne radionice za djecu i mlade, Mala škola anatomije i Identifikacija forenzičnom antropologijom.