Muzej hrvatskih arheoloških spomenika jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj sa zadaćom da istražuje, sakuplja, proučava i predstavlja ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, od 7. do 15. stoljeća, poglavito iz vremena ranosrednjovjekovne hrvatske države.

Više od stoljeća tradicije

Utemeljen je 1893. g. u Kninu otkad se zbirka selila na nekoliko lokacija sve do otvaranja današnje zgrade, 1976. g. Od tada, u monumentalnom i reprezentativnom zdanju izvedenom prema projektu arhitekta Mladena Kauzlarića, čuva se i izlaže hrvatsko srednjovjekovno arheološko blago.

Uz velik broj kamenih spomenika koji su nekada pripadali interijerima starohrvatskih crkvica, muzej raspolaže fondom od oko 20 000 predmeta, mahom primjera nakita, oružja i predmeta svakodnevne upotrebe. Svojom zbirkom ranosrednjovjekovne pleterne i figuralne plastike, brojnošću latinskih starohrvatskih epigrafskih spomenika, ovaj nacionalni muzej danas spada među najveće zbirke takve vrste u Europi.

Program MFAF-a odvija se u središnjoj izložbenoj dvorani

Muzej iščekuje novi stalni postav još od 2000., ali povremenim vlastitim i gostujućim izložbama stalno je prisutan na muzejskoj sceni.

U takvom jedinstvenom prostoru, u središnjoj izložbenoj dvorani površine cca 1 000 m2, u poslijepodnevnim i večernjim satima odvijaju se filmske projekcije i cjelokupan program Međunarodnog festivala arheološkog filma.

Oznake: